Esad için işler iyi gitmiyor
Suriye’deki muhalifler Cebeli Zaviye bölgesine sızma girişiminde bulunan Esad güçlerini püskürterek, çok sayıda rejim unsurunu etkisiz hale getirdi.
Türkiye, Rusya ve İran’ın katıldığı 4-5 Mayıs 2017’deki Astana toplantısında, İdlib ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam’daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) şeklinde 4 adet “gerginliği azaltma bölgesi” tesis edildi.
Bununla birlikte, rejim ve İran destekli teröristler, ateşkes ilanıyla durumun muhafaza edilmesinin kararlaştırıldığı 4 bölgeden 3’ünü Rusya’nın hava desteği sayesinde ihanetle ele geçirdi ve İdlib’e yöneldi.Türkiye ve Rusya, 17 Eylül 2018’de ateşkesi güçlendirmek için Soçi’de ek mutabakata vardı.Saldırılarına kısa süre ara verdikten sonra yeniden başlayan rejim güçleri, Mayıs 2019’da bölgeyi tümüyle ele geçirmek için kara operasyonu düzenledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 5 Mart’ta Rusya’nın başkenti Moskova’da yeni bir mutabakat sağladı. 6 Mart’ta yürürlüğe giren ateşkese büyük ölçüde uyulmakta.