Türkiye’nin 5 kültür mirası Unesco listesinde

TÜRKİYE’NİN 5 KÜLTÜR MİRASI UNESCO’DA
Kültür ve Turizm Bakanlığınca Unesco’ya sunulan 5 eser, dünya mirası olmanın ilk adımı olan geçici listeye eklendi. Böylece Türkiye’nin 2019 yılında listede 78 olan kültür varlığı sayısı 83’e yükseldi. Listedeki beş yeni kültür varlığı ise şunlar:
BEYPAZARI TARİHİ KENTİ
Beypazarı, Osmanlı şehirciliğinin korunmuş bir örneği olan tarihi kent, Selçuklu ve Osmanlı dini mimarisinin bozulmamış ürünlerini, iç ve dış mekânsal düzenlerini, malzeme özelliklerini, yapısal unsurlarını, iç tasarım öğelerini ve doğaya uygun sokak dokuları ile geleneksel Türk evlerinin örneklerini koruduğu için ‘Beypazarı Tarihi Kenti’ olarak Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer aldı.

KARATEPE – ASLANTAŞ
Geç Hitit Çağında Adana Ovası Hükümdarı Asativatas tarafından, krallığını kuzeydeki vahşi kavimlere karşı korumak üzere, bir hudut kalesi olarak yaptırılmıştır. Anıtsal ve sanatsal değeri olan kapısıyla da döneminin yüksek mimarlık ve sanat anlayışını sergiliyor.

İZMİR TARİHİ LİMAN KENTİ
Osmanlı coğrafyasında bir liman kenti olarak gelişen ve Helenistik dönemden itibaren yerleşim merkezi olan İzmir Tarihi Liman Kenti, farklı kültürel ve dini yapıları, hanları, pasajları, otellerle donanan ticari merkezi ve farklı kültürlere ait mimari mirasın etkileşim içinde üretildiği süreçleriyle listeye dâhil edildi.

ZERZEVAN KALESİ VE MİTHRAEUM
Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bulunan ve dünyadaki en iyi korunmuş Roma Sınır Garnizonu olan Zerzevan Kalesi ve Mithraeum UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alındı.

KAYSERİ KORAMAZ VADİSİ
Koramaz Vadisi yaklaşık 12 km. uzunluğa sahip bir deprem kırığı oluşumudur. Vadide yedi tane yaşam alanı bulunuyor. Bunlar: Büyük Bürüngüz, Subaşı, Küçük Bürüngüz, Ağırnas, Turan, Vekse ve Bağpınar. Vadide 30 adet kaya oyması kilise bulunurken 2 adet de modern kilise mevcut.
