Kedilerin gizemli dünyasına dair bilimsel gerçekler
Kediler hakkında yapılan bilimsel araştırmalar şaşırtıcı bilgiler içeriyor. Peki, sevimli hallerini izlemeyi çok sevdiğimiz, zaman zaman girdikleri garip hallerle eğlendiğimiz kediler gerçekten zeki hayvanlar mı?

Yapılan araştırmalara göre kediler çok iyi bir kısa süreli hafızaya sahip ve gözlem yoluyla öğreniyorlar. Köpeklere göre problem çözme becerileri daha gelişmiş olan bu sevimli canlılar karmaşık bir beyin yapısına sahip.
Kediler uzun süreli hafızalarını iyi kullanamamalarına rağmen, akılda tutmak istedikleri bazı şeyleri uzun yıllar unutmuyor. Beyinlerindeki görsel alanda insanlardan ve çoğu memeliden çok daha fazla sinir hücresi bulunuyor.
Kedilerin hafızalarıyla ilgili yapılan bir deneyde, saklanan mamaların yerini kedilerin mi yoksa köpeklerin mi daha iyi hatırlayacağı test edildi. Testin sonucunda kedilerin kısa süreli hafızalarının yaklaşık 16 saat, köpeklerin ise 5 dakika olduğu tespit edildi.
Kediler yaşlandıkça beyin fonksiyonlarında azalma görülebiliyor, bu durum Alzheimer benzeri hastalıklara bile yol açabiliyor. Bununla beraber kediler, 100’den fazla ses çıkarabiliyor. Bu bakımdan kedilerin beyni insan beyniyle %90 benzerlik gösteriyor. İnsanlardan farklı olarak çok daha yüksek frekanslı sesleri duyma becerileri bulunuyor.
Kedilerin gırlama seslerini nasıl çıkardıkları ise tam olarak bilinmiyor. Araştırmacıların bu konudaki yaygın fikri, boğazlarının gerisinde ses tellerini titreştirerek çıkardıkları yönünde.