Muhteşem keşif! Virüs yiyerek beslenen canlılar bulundu!

Muhteşem keşif! Virüs yiyerek beslenen canlılar bulundu!
Haber Merkezi - 29 Eylül 2020 Abone Ol

Tün dünya virüsle kaplı denebilir. Atmosferden derin okyanus diplerine kadar dünyanın her detayına nüfuz etmiş durumda. Virüs yiyen bir canlı olsaydı dünyamız bulunmaz bir besin kaynağı olurdu. Bugüne kadar bu böyle bilindi. Ama şimdi bilim insanları müthiş bir keşfe imza attılar. Yapılan yeni araştırma, hakemli bilim dergisi Frontiers in Microbiology’de yayımlandı.

Araştırmada, picozoa ve choanozoa adı verilen çoğunlukla tek hücrelilerden oluşan canlı grubu olan protistinin virüsle beslendiğini keşfetti. Protistler virüs avlarını muhtemelen fagositoz adı verilen mekanizma ile yutuyor.

Atlas Okyanusu’nun kuzeybatısında yer alan Maine Körfezi’nde ve Katalonya’da deniz yüzeyinden numuneler toplayan araştırma ekibi, modern tek hücreli genomiği araçlarını kullanarak bin 698 protistin DNA’sını diziledi. SAG adı verilen tekniğin her bir sonucunun, sindirilmiş avların, simbiyotik ilişkideki canlıların, bakterilerin ya da virüslerin DNA’sını da içeriyor. Sonuçlar, Akdeniz’de yer alan protistlerin yüzde 48’inin ve Maine Köfez’inde bulunan protistlerin yüzde 19’unun bakteri yediğini ortaya koydu. Fakat virüslere ait genetik verinin daha fazla olduğu bildirildi. Maine Körfezi’nde yer alan protistlerin yüzde 51’inde ve Akdeniz’den alınan protistlerin yüzde 35’inde virüs varlığı belirlendiği duyuruldu.

Independent’in haberine göre; 20 sene önce tespit edilen canlı grubunun beslenme aygıtının bakterilere göre küçük olması sebebi ile nasıl beslendiği belirsizdi. Fakat yeni araştırma bu soruya yanıt olmuş oldu. Zira bu canlılar küçüklüklerine karşın, 150 nanometreden küçük virüslerin yanında yüz binlerce kat yani devasa kalıyor.

Bigelow Okyanus Bilimleri Laboratuvarı’nda araştırmacı olan ve makelenin yazarlarından biri olan Dr. Julia Brown, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, virüslerin azot ve fosfor açısından zengin olduğunu, karbonca zengin bir beslenme düzeni için iyi bir gıda takviyesi olma ihtimallerinin bulunduğunu bildirdi.



Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir