Tarihin gelmiş geçmiş en gizemli tapınak şehri
Baalbek tapınak şehri, Lübnan’ın 86 kilometre doğusundaki Beka Vadisi’nde bulunuyor. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan bu görkemli şehrin, Fenike ve Roma inanç kültürlerinin iç içe geçmesiyle oluştuğu düşünülüyor.

Şehrin yaklaşık 5 bin yıllık bir tarihi olduğu tahmin ediliyor. Baalbek, farklı tanrılara adanmış tapınaklarla pek çok din ve kültür için merkez işlevi görmüş. Fenikelilerin Baal tanrısı, Yunan kültürünün ise Zeus ve Jüpiter’i adına kurulduğu söylenir. Romalıların tek tanrılı dini kabul etmesiyle önemini yitirmiş.

1500’lü yıllarda Osmanlı hakimiyetine giren şehrin, o tarihteki kayıtlara göre büyük bir kısmı yıkılmış durumdaydı. Osmanlı idaresi 1900’lü yıllarda önemli bir bölümünü yeniden ortaya çıkarmış ve bölge 1984 yılında UNESCO tarafından koruma altına alınmış. 2006’daki Lübnan-İsrail savaşında İsrail’in şehri bombalamasıyla mimarisi önemli oranda zarar görmüş.

Şehirde Jüpiter, Baküs ve Venüs isimli 3 büyük tapınak bulunuyor. Jüpiter tapınağının sütunları dünyanın en uzun sütunları olarak kabul ediliyor. Bu 300 tonluk sütunların Mısır’dan getirildiği tespit edilmiş ancak tapınağın temelinde bulunan dev anıt taşlarının nasıl taşındığı ve işlendiği hala bilinmiyor. Antik çağ madenciliği günümüz bilim dünyasının çözemediği sırlar olarak gizemini koruyor.

Şehrin altında bulunan labirentler müze olarak kullanılıyor. Araştırmacılara göre, şehirdeki onlarca büyük taş bloğu ve sütunlar dünyanın farklı bölgelerinde inşa edilen dini merkezlere götürülmüş. Ayasofya’nın temelinde buradan getirilen taş blok ve sütunların kullanıldığı biliniyor.
